Onze eigen podcastproductie: Weggegumd (2023)

Van het leven van Anne Frank weten we best veel aan de hand van haar dagboek. Van een paar van haar vriendinnen weten we het nodige, maar van veel van haar vrienden en vriendinnen die in haar dagboek worden genoemd weten we betrekkelijk weinig en soms zelfs bijna niets. Hoe is het hun en hun gezinnen vergaan? Van overlevenden horen we de verhalen, maar wie vertelt de verhalen van de mensen die (bijna) werden weggegumd? Schrijfster Janny van der Molen verdiepte zich in de geschiedenis van de kinderen rond Anne Frank, deed samen met de Anne Frank Stichting onderzoek, uit en stuitte op indrukwekkende verhalen. 

Alleen van Ilse Wagner, vriendinnetje van Anne Frank, vond zij bijna niets. We hebben niet eens een foto van haar noch van haar familie. In deze podcastserie gaan wij op zoek naar het lot van Ilse en haar familieleden. We gaan terug naar de plekken die hun leven bepaalden. Voor deze zoektocht reisden de makers de wereld over om te spreken met de laatste nog levende vrienden van Ilse en Anne. Zij zochten in verschillende archieven op zoek naar informatie en spraken met getuigen, onderzoekers en deskundigen. 

De makers, Richard Grootbod en Patty-lou Middel-Leenheer gaan met schrijfster Janny van der Molen op pad en nemen de luisteraar mee in deze reis. Dankzij bijzondere stereotechnieken word je meegevoerd in de zoektocht en teruggebracht naar een periode waarin Ilse Wagner verdween. Van het meisje dat pingpong speelde met Anne Frank weten weinig meer dan de plek waar ze is vermoord. Sobibor.

In deze serie passen de makers de fragmenten aan elkaar om een antwoord te kunnen geven wat er gebeurde met Ilse Wagner. De serie trekt hier en daar ook een parallel naar huidige (oorlogs) ontwikkelingen in onze samenleving, waarmee urgentie op preventie centraal komt te staan. Hoe blijven we scherp, welke vragen moeten we blijven stellen en waarom is dat zo belangrijk.

Luister hier en abonneer je alvast op deze podcastserie, dan verschijnt deze in je favoriete podcast-app zodra de serie wordt gepubliceerd.

Wil je een bijdrage leveren aan de makers van de serie of ben je een ‘passend’ adverterende partij, neem gerust contact met ons op via: patty-lou@audiodroom.nl